Dzisiaj podam Wam przepis na ciasto, które robi się bardzo szybko. Jeszcze szybciej znika z talerza.
Z owocami...
Idealne dla niezapowiedzianych gości...
Do dzisiejszego przepisu będziecie potrzebować:
* 100 g masła
* 2 dl cukru kryształu
* 1 jajko
* 2,5 dl mąki
* łyżeczka cukru waniliowego
* 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
* 2 dl mrożonych malin
* łyżka cukru kryształu
* 2 łyżki płatków migdałowych
Masło rozpuścić i przestudzić. Wymieszać z cukrem i jajkiem.
Mąkę, cukier waniliowy i proszek do pieczenia wymieszać i połączyć z masłem, cukrem kryształem i jajkiem. Dokładnie wymieszać.
Ciasto wlać do natłuszczonej i posypanej bułką tartą formy o średnicy ok. 24 cm.
Rozsypać maliny na wierzchu i posypać cukrem oraz płatkami migdałowymi.
Piec około 30 min w piekarniku nagrzanym do 175 stopni.
Można podawać z ubitą śmietaną i lodami.
W mojej wersji jest bez migdałów ale za to z masą marcepanową startą na tarce.
Również smakuje wyśmienicie. ;)
Ciasto jest naprawdę smaczne. Nie wymaga wielkiego wkładu a można nim oczarować gości. ;)
Lubicie ciasta z owocami?
Pozdrawiam Was słodko. :*
wgląda przepysznie :))
OdpowiedzUsuńuwielbiam takie ciasta :)
OdpowiedzUsuńwygląda pysznie:)
OdpowiedzUsuńPrzepysznie się prezentuje <3
OdpowiedzUsuńależ prosto i pysznie, muszę mężowi pokazać bo ostatnio szaleje w kuchni :P
OdpowiedzUsuńBardzo lubię takie proste i błyskawiczne przepisy. A skoro jeszcze z malinami, to naprawdę fajna opcja, gdy zachce się czegoś słodkiego. Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńSzybkie i co racja - dla niezapowiedzianych gości idealne :)
OdpowiedzUsuńTaki prosty przepis, że nawet dzieci go ogarną:) Wpisuję do przepiśnika.
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie proste ciasta z owocami! :) Najprostsze przepisy, są często najlepsze. Chyba będę musiała spróbować z truskawkami, bo mam pełną zamrażarkę. Ja często robię też w odwróconej wersji, z ciastem na górze. :)
OdpowiedzUsuń