niedziela, maja 14, 2017

Danie po którym zostaniesz najlepszym kucharzem...

Dzisiaj podam Wam przepis na naprawdę smaczne danie. Czas przygotowania bardzo szybki.
A zachwyt osób, które je zasmakują... Bezcenny.

Nawet jeśli uważasz się za totalne beztalencie w kuchni (a myślę, że ja takowym jestem) to i tak tym daniem dasz popis. To Ci gwarantuję. :)


Na przepis natknęłam się u Madame Edith. Genialny blog. Wiele już razy korzystałam ze zdolności tej kobietki. :)

Polecam.
Dzisiaj będzie po francusku.
Łosoś w cieście francuskim ze szpinakiem.

Do przygotowania tego dania potrzebujecie:

* ok. 400 g fileta z łososia
* 2 opakowania ciasta francuskiego
* opakowanie mrożonego szpinaku lub 100 g świeżego
* 2-3 ząbki czosnku
* sól, pieprz
* przyprawa do ryb
* inne przyprawy wedle uznania

SOS:
* 50 g masła
* sok z połowy wyciśniętej cytryny
* 100 ml białego wina
* pieprz
* odrobina cukru (jeśli potrzebujecie)
* koperek

Szpinak usmażyć na maśle. Dodać do smaku przyprawy a także wyciśnięty przez praskę czosnek.

Rozwinąć ciasto francuskie i ułożyć na nim (surową) rybę. 
Na rybę nakładamy ciepły szpinak. Można ją wcześniej oprószyć przyprawami.
Zakrywamy drugą porcją ciasta.
Sklejamy boki a nadmiar odcinamy.
Możemy wykorzystać do upieczenia małych bułeczek - nawet bez niczego będą kapitalne. ;)
Ciasto z zawartością odwracamy tak aby ryba "leżała" na szpinaku.
Nakłuwamy je widelcem a także nacinamy w kilku miejscach. To dla pewności, że rybka ładnie się upiecze. 

Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni C z termoobiegiem lub 220 bez.
Łososia wstawiamy do nagrzanego piekarnika i trzymamy przez min. 20 min.
Oczywiście zaglądamy do niego aby ciasto się nie spaliło.

W międzyczasie podgrzewamy 50 g masła. Wlewamy sok z połowy wyciśniętej cytryny.
Na końcu dodajemy 100 ml białego wina i mieszamy.
Doprawiamy pieprzem a także dodajemy koperek.
Chwilę gotujemy.
Sos ma być rzadki.
 U mnie wersja była czerwona bo nie miałam białego wina.





Danie wspaniale komponuje się z sałatką na którą przepis podam Wam już niebawem.
Smacznego. 

11 komentarzy:

  1. Łosoś i ciasto francuskie, coś pysznego! <3 mniamka2.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. łososia nie lubię, mam z nim problem wielki, ale już cała reszta to jedne z ulubionych dodatków do mięsa czy ryby :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Lubię łososia, jednak szpinak nie dla mnie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. To jest danie które chodzi za mną od dłuższego czasu. Muszę je w końcu zrobić.

    OdpowiedzUsuń
  5. niestety łosoś mnie nie przekonuje :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Uch, to danie musi być bardzo ciężkie. Zupełnie nie dla mnie :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję Ci za zatrzymanie się na moim blogu i przeczytanie posta.
Będę wdzięczna za pozostawiony przez Ciebie komentarz.
Jeśli masz jakieś sugestie z chęcią je poznam.

Drukuj

Copyright © 2016 Malowana słońcem , Blogger