Ziemniaki, fot. Pixabay.com
Ziemniaki, fot. Pixabay.com

Ziemniaki to jeden z najczęstszych dodatków do obiadu w Polsce (w naszym kraju zarejestrowanych jest aż 135 odmian ziemniaków!). Kotlet schabowy, kapusta i ziemniaki – to typowy polski obiad. I chociaż coraz częściej sięgamy także po orientalną lub egzotyczną kuchnię, to ziemniaki wciąż królują na polskich stołach. Czy są zdrowe? I jakie właściwości zdrowotne mają ziemniaki? Odpowiadamy na te pytania.

Ziemniaki kupisz w każdym sklepie spożywczym i warzywniaku. Mitem jest to, że w mniejszych warzywniakach ziemniaki będą lepszej jakości. Zanim ziemniaki czy jakiekolwiek inne warzywa czy owoce trafią do supermarketu czy hipermarketu, są sprawdzane pod kątem różnych norm i często to właśnie tam mamy ziemniaki z pewnego źródła.

Warto zwrócić więc uwagę na co innego: na typ ziemniaków.

Typy ziemniaków

  • typ A – twarde ziemniaki, nadają się do sałatek
  • typ B – pod koniec gotowania lub smażenia ziemniaki tego typu będą kruche i miękkie w środku
  • typ C – ziemniaki bardzo miękkie, niemal rozpadające się, idealne na farsz, placki czy do zup

Ziemniaki. Wartości odżywcze

Ziemniaki mają wiele wartości odżywczych. Zawierają:

  • potas
  • witaminę C
  • sód
  • magnez
  • mangan
  • wapń
  • żelazo
  • miedź
  • cynk
  • fosfor
  • jod
  • karoten
  • witaminę K
  • witaminy z grupy B (B1, B2 i B6)
  • biotynę
  • fruktozę
  • kwas pantotenowy

Warto wiedzieć, że to, co najbogatsze, jeśli chodzi o wartości odżywcze, znajduje się tuż pod skórką. Dlatego zaleca się obierać ziemniaki oszczędnie. Znacznie lepiej też gotować ziemniaki w całości. Pokrojone i gotowane w częściach stracą na wartości.

Pamiętaj też o tym, że jeżeli skórka ziemniaka jest zielona, można go już tylko i wyłącznie wyrzucić. Znajduje się w nim bowiem toksyczna solanina, która może doprowadzić do zatrucia.

Ziemniaki. Właściwości zdrowotne

Wbrew temu, co sądzi się o kaloryczności i zapychaniu przez ziemniaki, te warzywa mają bardzo wiele właściwości zdrowotnych. Mało tego, wcale nie są tak niesprzyjające w odchudzaniu, jeżeli znamy umiar i wiemy, jak przyrządzać ziemniaki, by rzeczywiście skorzystać z ich właściwości zdrowotnych.

Zobacz też: Wpływ czystka na proces odchudzania

Właściwości zdrowotne ziemniaków

  • pomagają w leczeniu zgagi i problemów żołąkowych
  • wspomagają odchudzanie (zawierają dużo błonnika)
  • wspomagają leczenie chorób serca i nadciśnienia
  • zapobiegają mutacji komórek nowotworowych
  • mają właściwości zasadotwórcze, więc przywracają równowagę kwasowo-zasadową
Ziemniaki były wykorzystywane także w medycynie ludowej, fot. Pixabay.com
Ziemniaki były wykorzystywane także w medycynie ludowej, fot. Pixabay.com

Ziemniaki. Właściwości kosmetyczne

Ziemniaki często były stosowane także  w tradycyjnej medycynie ludowej, a to ze względu na ich właściwości kosmetyczne.

Właściwości kosmetyczne ziemniaków

  • ziemniaki to sposób na ziemistą cerę (maseczkę można zrobić z roztartych, surowych ziemniaków)
  • ziemniaki łagodzą ból (niegdyś na głowę kładło się plasterki ziemniaka, miało to pomóc na migrenę)
  • właściwości rozmiękczające i antybakteryjne (w tym celu wykorzystuje się kleik z mączki ziemniaczanej)
  • sposób na pękającą skórę pięt (tu wykorzystuje się wywar z gotowanych bulw ziemniaka)

Ziemniaki. Przeciwwskazania

Skoro ziemniaki są tak zdrowe, to czy są jakiekolwiek przeciwwskazania, by je jeść? Owszem, są. To na przykład:

  • niewydolność nerek
  • wysoki poziom potasu
  • reumatyzm (mogą prowadzić do uczucia sztywnienia stawów, a to może wiązać się z bólem)

Możemy natomiast do lamusa odłożyć stwierdzenia, że ziemniaki są kaloryczne i nie należy ich jeść. Przeciwnie – jedzmy je, ale z umiarem i znając zasady ich przyrządzania tak, by czerpać z ich właściwości zdrowotnych. Nie bez powodu powstało nawet coś takiego jak dieta ziemniaczana….

 

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here