Dynia, fot. Pixabay.com
Dynia, fot. Pixabay.com

Dynia to bardzo zdrowe warzywo. Ma dużo witamin i minerałów, a  co za tym idzie także właściwości zdrowotnych. I chociaż jest to warzywo sezonowe, to pamiętajcie, że w zimie można sięgnąć po mrożonki. Mrożenie warzyw i owoców nie zmniejsza ani nie likwiduje ich właściwości odżywczych. Jakie właściwości zdrowotne ma dynia? Sprawdźcie.

Dynie pochodzą z Ameryki, ale dziś jest to popularne na całym świecie warzywo.  Wraz z tą popularnością idą właściwości zdrowotne dyni, a jest ich sporo.

Co ciekawe, jest aż (około) 45 odmian dyni. Dynie są najbardziej popularne w okolicach Halloween, ale tak naprawdę  moglibyśmy ją jeść przez całą jesień. Tym bardziej, że oprócz tego, iż ma wiele właściwości zdrowotnych, rozgrzewa.

Dynia. Co zawiera?

Właściwości zdrowotne dyni to efekt tego, że zawiera dużo witamin i minerałów. Ma w sobie też błonnik, który wspomaga odchudzanie.

Co zawiera dynia?

  • Błonnik
  • Witamina C
  • Tiamina
  • Ryboflawina
  • Niacyna
  • Witamina B6
  • Kwas foliowy
  • Witamina A
  • Witamina E
  • Witamina K
  • Wapń
  • Żelazo
  • Magnez
  • Fosfor
  • Potas
  • Sód
  • Cynk

Dynia. Właściwości zdrowotne

Znamy już elementy składowe dyni, a co z jej właściwościami zdrowotnymi? Oto one:

  • pomaga w leczeniu cukrzycy (substancja o nazwie D-chiro-inozytol może zastępować insulinę, udowodnili to naukowcy z Szanghaju)
  • zapobiega nowotworom (beta-karoten to przeciwutleniacz, zapobieganie nowotworom dzięki regularnemu spożywaniu dyni udowodniły badania)
  • zapobiega miażdżycy
  • poprawia wzrok (zawiera beta-karoten i witaminę A)
  • działa przeciwwymiotne (stąd polecana jest m.in. kobietom w ciąży, a także przy chorobie lokomocyjnej)
  • ma działanie przeciwpasożytnicze (pestki dyni zawierają kukurbitacyny)
  • pomocna przy problemach z prostatą
  • wspomaga odchudzanie (dynia jest niskokaloryczna – zawiera 26 kcal na 100 gram; ponadto zawiera błonnik)
  • wzmacnia układ odpornościowy (kubek gotowanej dyni zawiera aż 19% dziennego zapotrzebowania na witaminę C)

Zobacz też: Ananas. Właściwości zdrowotne. Dlaczego warto go jeść?

Jedną z popularniejszych potraw na bazie dyni jest zupa z dyni, fot. Pixabay,com
Jedną z popularniejszych potraw na bazie dyni jest zupa z dyni, fot. Pixabay,com

Dynia. Właściwości kosmetyczne

W dbaniu o piękną skórę, warto myśleć też o odżywianiu.  Bo to, jak wyglądają nasze skóra i włosy, zależy również od tego, jak się odżywiamy. Po co nam dynia w dbaniu o skórę? Musicie wiedzieć, że kubek gotowanej dyni to aż 245 procent dziennego zapotrzebowania na witaminę A, która odgrywa olbrzymią rolę w pielęgnacji skóry.

Dynia. Właściwości kosmetyczne

  • wpływa na stan naszej cery
  • nawilża
  • wspiera odchudzanie

Jak przyrządzić koktajl z dyni?

Skoro już tak często wspominamy o kubku gotowanej dyni, to warto w tym miejscu podać przepis na koktajl z dyni.

Koktajl z dyni. Składniki

 

  • kubek puree z dyni (wystarczy pokrojona w kostkę dynia i gotować ją)
  • 1/2 kubka mleka ryżowego lub sojowego
  • 1 banan
  • 1 owoc kaki
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1-3 łyżki miodu
  • orzechy włoskie, bita śmietana

Koktajl z dyni. Przygotowanie

Wszystkie składniki zblenduj. Dosyp do tego 1 łyżeczkę przyprawy pumpkin spice (przyprawę można zrobić samemu, łącząc następujące składniki:2 łyżeczki cynamonu,1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej, 1/4 łyżeczki  imbiru, 1/4 łyżeczki goździków, 1/4 łyżeczki ziela angielskiego)

 

Jak przyrządzić zupę z dyni?

Jedną z najpopularniejszych potraw na bazie dyni jest… zupa z dyni. W Internecie znajdziecie wiele przepisów na zupę z dyni. My podzielimy się jednym z nich

Zupa z dyni. Składniki

  • 1 dynia
  • ziemniaki (wedle gustu)
  • masło
  • cebula
  • czosnek
  • przyprawy (kurkuma, imbir – po 1 łyżeczce)
  • bulion (nieco więcej niż 1 szklanka)
  • mleko (1 szklanka)
  • 1/2 puszki krojonych pomidorów

Zupa z dyni. Przygotowanie

Dynię wystarczy obrać, usunąć nasiona, a miąższ pokroić w kostkę. Pokroić również ziemniaki. W garnku na maśle zeszklić czosnek i cebulę, dodać pokrojoną dynię i ziemniaki, wsypać przyprawy. Podsmażać przez około 5 minut. Dolać bulion i gotować. Po 10 minutach dodać pół puszki pomidorów. Na koniec wszystko zmiksować i mamy zupę-krem z dyni!

To doskonała potrawa na jesień i zimę! A jaka zdrowa!

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here