Jarmuż, fot. Pixabay.com
Jarmuż, fot. Pixabay.com

Jarmuż to bogate w witaminy i minerały warzywo, które ma wiele właściwości zdrowotnych. Warto więc dodawać jarmuż do różnych potraw jako dodatek. Co zawiera jarmuż? Jakie ma właściwości zdrowotne? Sprawdźcie.

Jarmuż jest ciemnozielony i wyglądem przypomina kapustę  lub sałatę. Jego prozdrowotne właściwości doceniano już w starożytności. Dziś nie jest już tak popularnym warzywem, dlatego tym bardziej warto zwrócić uwagę, jak bardzo jest zdrowy.

Jarmuż. Co zawiera?

Jarmuż zawiera przede wszystkim silne przeciwutleniacze, które działają antynowotworowo. Ma w sobie też sulforafan, który również zapobiega nowotworom. Zawiera także dużo błonnika, więc może wspomagać odchudzanie. 100 gram jarmużu to tylko 50 kcal.

Co zawiera jarmuż?

  • Witamina C
  • Tiamina
  • Ryboflawina
  • Niacyna
  • Witamina B6
  • Kwas foliowy
  • Witamina A
  • Witamina K
  • Wapń
  • Żelazo
  • Magnez
  • Fosfor
  • Potas
  • Sód
  • Cynk

Jarmuż.  Właściwości zdrowotne

Jarmuż, z uwagi na swój skład i to, że zawiera wiele polifenoli, ma wiele właściwości zdrowotnych. Zawiera też dużo błonnika, który wspomaga odchudzanie, bo daje nam uczucie sytości i przyspiesza trawienie. Jak już wspomnieliśmy, jarmuż zawiera też dużo sulforafanu, który ma właściwości przeciwdziałające nowotworom. Regularne spożywanie dań z jarmużem lub samego jarmużu może więc zapobiegać takim nowotworom, jak rak żołądka, rak jelita grubego, rak prostaty, rak pęcherza moczowego czy też rak piersi.

Oto niektóre spośród właściwości zdrowotnych jarmużu.

Właściwości zdrowotne jarmużu

  • zapobiega nowotworom (zawiera sulforafan, który ma działa antynowotworowo)
  • oczyszcza organizm z toksyn
  • zapobiega wrzodom
  • poprawia wzrok, chroni przed kurzą ślepotą (zawiera dużo kartenoidów)
  • wspomaga odchudzanie (jarmuż jest niskokaloryczny – ma tylko 40kcal na 100 g – i zawiera dużo błonnika)
  • ciekawostką może być fakt, że jarmuż zawiera więcej wapń niż nawet mleko
Jarmuż można dodawać do jajecznicy lub sałatek, fot. Pixabay.com
Jarmuż można dodawać do jajecznicy lub sałatek, fot. Pixabay.com

Jarmuż. Jak przygotować?

Jarmuż można podsmażyć i dodać do sałatek, świetnie pasuje też do jajecznicy. Nie warto natomiast go długo gotować (na pewno nie dłużej niż 3-4 minuty), bo wtedy traci swoje prozdrowotne działanie.

Jarmuż. Przeciwwskazania

Jednak nie wszyscy powinni jeść jarmuż. Są  pewne przeciwwskazania do spożywania tego zdrowego warzywa. To:

  • choroby tarczycy
  • kamica szczawianowa (jarmuż zawiera szczawiany)

Jarmuż. Jak przechowywać?

Jarmuż od momentu zakupu można przechowywać maksymalnie 5 dni.  Jarmużu nie należy myć pod wodą  przed włożeniem do lodówki. Woda sprawiłaby, że jarmuż by się szybciej zepsuł.

Co ciekawe, jarmuż można uprawiać samodzielnie w ogródku lub na działce, ponieważ to warzywo świetnie radzi sobie w klimacie środkowoeuropejskim. Grządki sadzi się wiosną, a zbiera się go jesienią  lub zimą.

Jak zrobić sok z jarmużu?

Nie każdemu podejdzie smak samego jarmużu, ale jeżeli dodamy do tego imbir, cytrynę, miód i jabłka, a  to wszystko zmiksujemy, to możemy otrzymać wyjątkowo smaczny, a do tego bardzo zdrowy sok.

Jak zrobić koktajl z jarmużu?

A co jeśli nie sok? Zamiast soku możemy zrobić koktajl z jarmużem. Jak to zrobić? Oto przepis

Koktajl z jarmużu. Składniki

  • 2 lub 3 garście jarmużu
  • banana
  • 2 kiwi
  • szklanka jogurtu naturalnego

Koktajl z jarmużu. Przygotowanie

Wszystkie składniki dokładnie miksujemy. Gotowe!

Jarmuż jest bardzo zdrowym warzywem, dlatego jeżeli tylko nie ma żadnych przeciwwskazań, by go spożywać, to stosujmy go w codziennej diecie.

Zobacz też:

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here