Na czym najlepiej smażyć? fot. Pixabay.com
Na czym najlepiej smażyć? fot. Pixabay.com

Co jest lepsze do smażenia: oliwa czy olej? A jeśli olej, to jaki? Na co powinniśmy zwrócić uwagę, wybierając tłuszcz do smażenia? Odpowiadamy na te pytania.

Zdrowe odżywianie to nie tylko unikanie słodyczy, picie dużych ilości wody i kupowanie zdrowych produktów. To także zdrowe przygotowywanie posiłków. Tu trzeba mieć wiedzę od A do Z. Wiedzieć, na jakich patelniach najzdrowiej jest smażyć, które nie wydzielają szkodliwych substancji (zobacz też: Jaką patelnię wybrać? Sprawdź, na co zwrócić uwagę przy zakupie patelni), ale też, na czym najzdrowiej jest smażyć.

I tu pojawia się odwieczne pytanie: Oliwa czy olej?

By móc właściwie odpowiedzieć na to pytanie, dobrze jest znać pojęcie punktu dymienia. Co ono oznacza? Chodzi o maksymalną temperaturę, jakiej może być poddana olej czy oliwa. Po przekroczeniu tego punktu zaczynają się wytwarzać szkodliwe substancje.

A zatem jak: oliwa czy olej?

Oliwa z oliwek. Czy jest dobra do smażenia?

Oliwa z oliwek w dużej mierze zawiera jednonienasycone kwasy tłuszczowe. To właśnie te kwasy tłuszczowe uznaje się za najlepsze w procesie smażenia, ponieważ dobrze znoszą bardzo wysokie temperatury. Dodatkowo oliwa z oliwek zawiera również przeciwutleniacze, które zapobiegają szkodliwym działaniom, występującym często podczas smażenia.

Punkt dymienia w przypadku oliwy z oliwek wynosi 207 stopni Celsjusza. To dość dużo – na tyle dużo, że smażenie na oliwie z oliwek można uznać za bezpieczne (temperatura smażenia na głębokim tłuszczu zazwyczaj sięga 160-190 stopni).

Co ciekawe, mieszkańcy Włoch czy Grecji smażą właściwie tylko na oliwie, doceniając jej bogate właściwości zdrowotne. Należy jednak pamiętać, że przy temperaturze powyżej 90 stopni Celsjusza zawarte w oliwie kwasy oleinowy i linolowy tracą swoje właściwości.

Najlepiej smażyć na oliwie z oliwek lub oleju rzepakowym, fot. Pixabay.com
Najlepiej smażyć na oliwie z oliwek lub oleju rzepakowym, fot. Pixabay.com

Olej. Na jakim oleju smażyć?

Obecnie mamy do wyboru bardzo wiele rodzajów olejów w sklepach. Jaki olej najlepiej wybrać do smażenia?

Na pewno najlepszym i polecanym przez dietetyków wyborem jest olej rzepakowy.

Olej rzepakowy zawiera około 61 proc. jednonienasyconych kwasów tłuszczowych i 29 proc. wielonienasyconych kwasów tłuszczowych. Są w nim też wspomniane już wyżej kwasy linolowy i oleinowy, oba dobre dla zdrowia. Olej rzepakowy tłoczony na zimno ma niski punkt dymienia: od 130 do 180 stopni. Nadaje się do smażenia warzyw i jako składnik sałatek. Do smażenia mięsa lepiej użyć oleju rzepakowego rafinowanego (tu punkt dymienia sięga ok. 200 stopni Celsjusza).

Można też smażyć na oleju kokosowym, który ma w składzie: 91,9 proc. kwasów tłuszczowych nasyconych, 6,4 proc. kwasów jednonienasyconych i 1,5 proc. kwasów wielonienasyconych. Punkt dymienia w przypadku oleju kokosowego sięga 200 stopni Celsjusza. On również powinien być rafinowany. Olej kokosowy wykazuje właściwości przeciwzapalne.

ABSOLUTNE NIE! Absolutne NIE należy powiedzieć smażeniu na oleju słonecznikowym (niegdyś popularnym, dziś niemal zakazanym do smażenia, bo jego punkt dymienia to zaledwie 100 stopni Celsjusza, smażenie na nim jest szkodliwe, wręcz niebezpieczne) oraz margarynie (w jej składzie są szkodliwe izomery trans kwasów tłuszczowych).

 

 

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here