Musztarda do hot doga, do makaronu, do sosów i do kiełbasek na śniadanie. Ale czy musztarda jest w ogóle zdrowa? A jeśli tak, jakie są właściwości zdrowotne musztardy? Odpowiadamy na te pytania.
Musztarda to przyprawa, która powstaje na bazie gorczycy – białej lub czarnej. Zawiera jednak też wiele innych składników, m.in. ocet winny, woda, białe wino, sól czy cukier. Dodajemy ją do kiełbas i parówek, a nie zastanawiamy się nawet, czy jest zdrowa. Tymczasem okazuje się, że TAK!
Musztarda jest znana od wieków, a jej właściwości zdrowotne doceniali nawet starożytni Sumerowie. W Polsce znana jest jednak dopiero od pierwszej połowy XIX wieku.
Jakie są rodzaje musztardy i jej właściwości zdrowotne?
Musztarda. Rodzaje
Mamy różne rodzaje musztardy:
- musztarda delikatesowa – ma łagodny smak
- musztarda stołowa – może być zarówno łagodna, jak i pikantna, ma jasny kolor
- musztarda kremska – jest kremowa i ma słodki smak
- musztarda dijon – powstaje z mieszanki gorczyc i białego wina, ma pikantno-słony smak
- musztarda francuska – wyróżnia się tym, że ziarenka gorczycy są tu w całości; raczej ma łagodny smak
- musztarda rosyjska – ostra, są w niej małe drobinki ciemnej gorczycy
- musztarda bawarska – ten rodzaj musztardy w sklepach się spotyka rzadko, tymczasem łączy smak słodki z pikantnym
- musztarda angielska – musztarda, w której oprócz gorczycy dodaje się kurkumę

Musztarda. Właściwości zdrowotne
Musztarda ma wiele pozytywnych właściwości zdrowotnych, a to dzięki gorczycy, która – jak się okazuje – jest bardzo zdrowa. Gorczyca wspomaga trawienie i ma pozytywny wpływ na układ pokarmowy. Musztarda zawiera też witaminy: A, B6 i C.
Musztarda. Właściwości zdrowotne
- wspomaga trawienie
- musztarda francuska jako naturalny środek przeczyszczający (ziarenka gorczycy pęcznieją w układzie pokarmowym i to daje taki efekt)
- zawiera dużo witaminy A, B6, C i E
- zapobiega miażdżycy i chorobom serca
- wspomaga leczenie reumatyzmu (w niektórych krajach robi się okłady z musztardy i stosuje się je na ból stawów)
- pomaga na oparzenia (najpierw zimny okład, a potem… cienka warstwa musztardy – spróbuj!)
- ma działanie antybakteryjne (zaleca się musztardę np. przy anginie ropnej)
- wspomaga odchudzanie (przeczytasz o tym więcej poniżej)
- wspomaga leczenie grzybicy stóp (wymocz stopy w ciepłej wodzie z dodatkiem musztardy, ten sposób pomoże również przy przeziębieniu czy grypie)
Zobacz też: Gałka muszkatołowa. Właściwości zdrowotne i przeciwwskazania. Czy działa jak narkotyk?
Musztarda a odchudzanie
Osoby, które się odchudzają, powinny codziennie dodawać do potraw musztardę, ponieważ – jak już pisaliśmy wcześniej – wspomaga trawienie i przyspiesza tym samym nasz metabolizm.
Zobacz też: Wpływ czystka na proces odchudzania
Wiesz, ile kalorii ma jedna łyżeczka musztardy? Zaledwie pięć!
Musztarda jako afrodyzjak. Czy to możliwe?
Musztarda może być afrodyzjakiem. Pomaga na zwiększenie męskiego libido. A to wszystko dzięki gorczycy, która pobudza krążenie. Zbliżają się walentynki, dlaczego więc nie spróbować dodać musztardy do walentynkowej kolacji?
Zobacz też: Przeprowadzka partnera. Przygotuj się na te problemy!
Pamiętaj jednak o tym, by przy zakupie słoiczka musztardy sprawdzić składniki na etykiecie. Niektórzy producenci dodają do musztardy liczne konserwanty, a taka musztarda już nie będzie zdrowa. Najlepiej więc wybrać taką, która ma wyłącznie naturalne składniki. Wskazówką może być również to, że dobra musztarda będzie mieć krótki i prosty skład.
Musztarda. Ile przechowywać w lodówce?
Po otwarciu słoiczka musztardę można przechowywać w lodówce przez około pół roku.
Musztarda jest świetnym dodatkiem nie tylko do kiełbas. Można dodawać ją do różnego rodzaju mięs, a także tworzyć na jej bazie sosy, np. do makaronu. Warto włączyć musztardę do swojej codziennej diety.