Gałka muszkatołowa, fot. Pexels.com
Gałka muszkatołowa, fot. Pexels.com

Gałka muszkatołowa to przyprawa o wyjątkowym smaku, która znalazła swe zastosowanie także w medycynie naturalnej. Niestety, nie wszyscy mogą ją jeść bez opamiętania. Jakie są właściwości zdrowotne gałki muszkatołowej i kto powinien zwrócić uwagę na przeciwwskazania do jej spożywania? Sprawdźcie.

Gałka muszkatołowa jest cenna ze względu na swoje właściwości zdrowotne i skład. Budzi jednak kontrowersje, bo posiada również właściwości psychoaktywne i halucynogenne. To prawda, gałka muszkatołowa i substancje w niej zawarte mogą działać jak narkotyk, a nawet wywoływać halucynacje. Niemniej jednak jest to całkowicie legalna przyprawa.

Gałka muszkatołowa. Co zawiera?

Gałkę muszkatołową w sklepach możemy kupić w całości (okrągłe kulki, przypominające orzechy, wówczas gałkę w takiej formie trzemy na tarce) lub mieloną. Warto jednak pamiętać, że mielona gałka muszkatołowa szybko wietrzeje.

Co zawiera gałka muszkatołowa?

  • tiaminę
  • ryboflawinę
  • niacynę
  • witaminę B6
  • kwas foliowy
  • witaminę A
  • witaminę C
  • mirystycynę (UWAGA! To właśnie ta substancja odpowiada za psychoaktywne działanie gałki muszkatołowej i z tej powodu spożywanie gałki muszkatołowej odradza się osobom, dla których może być to przeciwwskazanie)

Zobacz też: Gorczyca. Jakie ma właściwości zdrowotne?

Gałka muszkatołowa. Działanie psychoaktywne

Jak już wspomnieliśmy, substancją, która odpowiada za psychoaktywne działanie gałki muszkatołowej jest mirystycyna. W przypadku stosowania niewielkich ilości gałki muszkatołowej jako przyprawy do potrawy nie powinna ona wywołać żadnych niepożądanych objawów. Trzeba być jednak ostrożnych Dawka, która może wywołać wspomniane wyżej objawy, np. halucynacje, to 60–315 mg, czyli ok. 6–30 g sproszkowanych gałek. Objawy występują po upływie 3-6 godzin, a wszystko mija po upływie doby.

Oprócz halucynacji mogą pojawić się także:

  • uczucie unoszenia się w powietrzu
  • omamy wzrokowe
  • zaburzenia równowagi
  • niepokój i stany lękowe
  • zaburzenia orientacji i przestrzeni
  • sny na jawie
  • poczucie oderwania od rzeczywistości

Dlatego jeżeli stosujecie w kuchni gałkę muszkatołową, dawkujcie ją ostrożnie. Nie ma sensu przesadzać z ilością. Jak zawsze: wszystko z umiarem.

Gałka muszkatołowa może działać jak narkotyk, fot. Pexels.com
Gałka muszkatołowa może działać jak narkotyk, fot. Pexels.com

Gałka muszkatołowa. Właściwości zdrowotne

Nie należy jednak oczerniać tej przyprawy, bo tak naprawdę ma ona wiele właściwości zdrowotnych. To na przykład:

  • stymuluje układ nerwowy
  • podnosi libido
  • dobra na potencję
  • łagodzi ból (bóle reumatyczne, bóle stawów i ścięgien)
  • poprawia trawienie
  • wspomaga odchudzanie
  • zapobiega wrzodom

Zobacz też: Magnez. Dlaczego warto go suplementować?

Gałka muszkatołowa. Do czego stosować?

Gałka muszkatołowa nie jest popularną przyprawą. Najczęściej znajdziemy ją na półkach z przyprawami do ciast, ale mitem jest to, że nadaje się tylko do słodkości.

Do czego można stosować gałkę muszkatołową? Na przykład do:

  • mięs, kiełbas, pasztetów
  • ryb
  • niektórych warzyw (szpinak, kapusta, fasola, marchewka)
  • grzanego wina
  • piernika
  • herbat typu czaj

Gałka muszkatołowa. Przeciwwskazania

Jakie są przeciwwskazania do spożywania gałki muszkatołowej? Oto lista:

  • choroby układu nerwowego, np. epilepsja (zaleca się stosowanie gałki muszkatołowej w niewielkich ilościach, bo zbyt duża ilość przyprawy może pogorszyć stan zdrowia)
  • alergia na pyłki
  • ciąża (niegdyś była stosowana jako środek wywołujący poronienie)

Gałka muszkatołowa ma wyjątkowy smak i taki też nadaje potrawom, do których jej  używamy. Należy jednak pamiętać, że tej przyprawy nie należy spożywać w dużych ilościach.

Zobacz też:

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here