Chociaż nie wyglądają już tak soczyście i świeżo, suszone pomidory są nawet zdrowsze niż zwykłe pomidory. Jakie właściwości zdrowotne mają suszone pomidory? Czy warto je jeść? Sprawdź.
Suszone pomidory mają specyficzny smak, który nie każdemu przypadnie do gustu. Co ciekawe, można zrobić je samemu. Warto jednak pamiętać, że suszone pomidory są kaloryczne.
Suszone pomidory. Co zawierają?
Suszone pomidory dlatego są takie zdrowe, że zawierają bardzo duże ilości likopenu, zawierają go kilkukrotnie więcej niż zwykłe pomidory (zobacz też: Pomidory. Jakie mają właściwości zdrowotne? Sprawdź!). A likopen to silny przeciwutleniacz, który opóźnia starzenie i zapobiega nowotworom. To właśnie dzięki dużej ilości likopenu pomidory suszone śmiało można zaliczyć do tzw. super foods. Likopen znajdziemy również w: gujawie, arbuzach, grejpfrucie oraz dzikiej róży.
Co jeszcze zawierają suszone pomidory?
- witaminę E
- witaminy z grupy B (witamina B1, witamina B2, witamina B3 i witamina B6)
- witaminę K
- witaminę A
- witaminę C
- beta-karoten
- potas,
- wapń,
- luteinę
- sód,
- żelazo,
- fosfor,
- selen
- magnez
- mangan
- likopen
- błonnik
- białko
Ponadto fakt, że suszone pomidory przyrządza się w oliwie z oliwek, powoduje też, że łatwiej przyswajamy takie witaminy, jak witamina A, D, E i K.
100 gramów suszonych pomidorów to około 216 kcal.
Właściwości zdrowotne suszonych pomidorów
Jakie są zatem właściwości zdrowotne suszonych pomidorów? Dlaczego tak bardzo poleca się je stosować w kuchni?
- opóźniają starzenie
- zapobiegają miażdżycy i chorobom serca
- zapobiegają nowotworom (m.in. rakowi prostaty, a to dzięki dużej zawartości likopenu)
- zapobiegają osteoporozie
- chronią przed działaniem wolnych rodników
- wzmacniają układ krwionośny, przeciwdziałają niedokrwistości
- mają dobry wpływ na wzrok
- zapewniają równowagę elektrolitową
Podobne właściwości mają zwykłe pomidory, ale pamiętajmy, że suszone pomidory zawierają dużo więcej zbawiennego dla naszego zdrowia likopenu.
Suszone pomidory w kosmetyce
Być może nie znajdziecie kosmetyków, które mają w składzie suszone pomidory. Niemniej jednak warto jeść je często, ponieważ suszone pomidory chronią przed wolnymi rodnikami, a tym samym zapobiegają tworzeniu się nowych zmarszczek. Mają cudowny wpływ na naszą skórę!
Suszone pomidory warto stosować również wtedy, gdy się odchudzamy, ponieważ po pierwsze mają niewiele kalorii, a po drugie zawierają niezbędne składniki, których może nam zabraknąć, gdy jesteśmy na diecie redukcyjnej.
Jak samemu zrobić suszone pomidory?
Pomidory kroimy na pół, posypujemy solą, cukrem i ziołami prowansalskimi (kto chce, może próbować też z innymi przyprawami). Polewamy oliwą. Następnie wstawiamy je na blachy do nagrzanego do 80 stopni piekarnika z termoobiegiem. Proces suszenia trwa około 4-6 godzin i odbywa się przy uchylonych lekko drzwiczkach.
Ważne, żeby nie przesuszyć pomidorów. Skórka powinna być pomarszczona, ale środek nie do końca.
Suszone pomidory można jeść same lub dodawać je do obiadów. Poniżej oraz na stronach z przepisami, a także w książkach kucharskich znajdziecie mnóstwo sposobów, jak wykorzystać suszone pomidory w kuchni.
Suszone pomidory. Do czego stosować?
Do czego można dodawać suszone pomidory, by wzmocnić swoje zdrowie? Mogą być dodatkiem do serów, mięs i past z warzyw. Świetnie sprawdzą się także w hummusie, a także w daniach na gorąco, takich jak: makarony, kurczak, łosoś w sosie, gulasz, burrito czy kotlety mielone.
Są również świetne do kanapek.
Suszone pomidory są tak zdrowe, że powinniście spróbować dodawać je jak najczęściej.
Zobacz też: