Pomidory, fot Pixabay.com
Pomidory, fot Pixabay.com

Pomidory – jakie mają właściwości zdrowotne? Czy warto je jeść? Co zawierają? Dlaczego są zdrowe? Odpowiadamy na te pytania. Sprawdź, dlaczego warto jeść pomidory.

Pomidory słyną z tego, że mają dużo potasu. Poza tym – świetnie smakują! Przynajmniej dla większości. Możemy je wykorzystywać jako dodatek do kolacji, więc tak naprawdę łatwo je stosować w codziennej diecie.

Przeczytaj, jakie właściwości zdrowotne mają pomidory i co w sobie zawierają.

Pomidory. Co zawierają?

Najważniejszy w składzie pomidora jest likopen – to najsilniejszy antyutleniacz w grupie karetonoidów. Pomidory zawierają też dużo witamin i  minerałów, m.in.:

  • tiaminę
  • ryboflawinę
  • niacynę
  • witaminę B6
  • kwas foliowy
  • witaminę A
  • witaminę E
  • witaminę K
  • witaminę C
  • wapń
  • żelazo
  • magnez
  • fosfor
  • potas
  • sód
  • cynk
Pomidory zawierają wiele witamin i mikroelementów, fot. Pixabay.com
Pomidory zawierają wiele witamin i mikroelementów, fot. Pixabay.com

Pomidory.  Właściwości zdrowotne

Skoro pomidory zawierają tyle witamin i mikroelementów, to na co pomagają? Poniżej znajdziecie odpowiedzi. Oto właściwości zdrowotne pomidorów.

Pomidory. Właściwości zdrowotne

  • zapobiegają chorobom układu krążenia
  • opóźniają starzenie (zawierają wolne rodniki i pobudzają produkcję kolagenu)
  • zapobiegają nowotworom
  • poprawiają wzrok
  • wspomagają odchudzanie
  • powodują lepszy nastrój (zawierają dużo magnezu, witaminy B6 i kwasu foliowego)

Pomidory polecane są również osobom z cukrzycą, gdyż mają niski indeks glikemiczny.

Pomidory. Właściwości kosmetyczne

Pomidory zawierają też bardzo dużo pozytywnych właściwości dla naszej skóry. O co chodzi? 25 mg likopenu zmniejsza liczbę wolnych rodników o około połowę, a to pomaga nawilżyć naszą skórę zarówno w zimie, kiedy nasza skóra jest przesuszona z uwagi na sezon grzewczy, jak i w lecie. Likopen może również działać  jak filtr przeciwsłoneczny.  Pomidory pomogą także na trądzik, różnego rodzaju wysypki, a także będą dobre w przypadku ziemistej cery i rozszerzonych porów.

I chociaż nie jest to zbyt popularne, to warto od czasu do czasu zrobić sobie peeling z… pomidorów.

Co powinien zawierać taki peeling? 1/2 pomidora, łyżkę oliwy z oliwek, łyżkę oleju słonecznikowego, 2 krople olejku lawendowego, łyżkę mąki razowej. Te wszystkie składniki mieszamy, aż utworzy się pasta. I tę pastę wreszcie nakładamy na twarz. Pamiętajmy, że naturalne maseczki i peelingi lepiej trzymać na twarzy dłużej, około 15-20 minut.

Rodzaje pomidorów

Można nie lubić wszystkich pomidorów, ale jest tak wiele odmian i rodzajów, że być może wybierzemy coś dla siebie.

  • pomidory gruntowe – najpopularniejsze, stosowane do różnych rzeczy, są soczyste
  • malinowe – mają słodkawy smak
  • bycze serca – podłużne kształtem, dobre do sałatek i przetworów, również są słodkawe
  • koktajlowe – małe i soczyste, świetny dodatek do sałatek, nadają się też do dekoracji

Pomidory. Przeciwwskazania

Mimo że pomidory są zdrowe, nie każdy powinien je jeść. Nie są one wskazane przy następujących dolegliwościach:

  • dna moczanowa
  • skłonność do zgagi i problemów żołądkowych
  • reumatoidalne zapalenie stawów

Ciekawostką jest fakt, że pomidorów nie powinno się łączyć z ogórkiem, gdyż takie połączenie zabija witaminę C. Można jednak się przed tym uchronić i przed połączeniem obu tych produktów czy składników sałatek polać je oliwą, która będzie wówczas stanowiła warstwę ochronną.

Lepiej jeść też pomidory na surowo, bo wówczas zawierają dwu- lub nawet trzykrotnie likopenu, który ma tyle właściwości prozdrowotnych.

Zobacz też:

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here