Pomidory – jakie mają właściwości zdrowotne? Czy warto je jeść? Co zawierają? Dlaczego są zdrowe? Odpowiadamy na te pytania. Sprawdź, dlaczego warto jeść pomidory.
Pomidory słyną z tego, że mają dużo potasu. Poza tym – świetnie smakują! Przynajmniej dla większości. Możemy je wykorzystywać jako dodatek do kolacji, więc tak naprawdę łatwo je stosować w codziennej diecie.
Przeczytaj, jakie właściwości zdrowotne mają pomidory i co w sobie zawierają.
Pomidory. Co zawierają?
Najważniejszy w składzie pomidora jest likopen – to najsilniejszy antyutleniacz w grupie karetonoidów. Pomidory zawierają też dużo witamin i minerałów, m.in.:
- tiaminę
- ryboflawinę
- niacynę
- witaminę B6
- kwas foliowy
- witaminę A
- witaminę E
- witaminę K
- witaminę C
- wapń
- żelazo
- magnez
- fosfor
- potas
- sód
- cynk

Pomidory. Właściwości zdrowotne
Skoro pomidory zawierają tyle witamin i mikroelementów, to na co pomagają? Poniżej znajdziecie odpowiedzi. Oto właściwości zdrowotne pomidorów.
Pomidory. Właściwości zdrowotne
- zapobiegają chorobom układu krążenia
- opóźniają starzenie (zawierają wolne rodniki i pobudzają produkcję kolagenu)
- zapobiegają nowotworom
- poprawiają wzrok
- wspomagają odchudzanie
- powodują lepszy nastrój (zawierają dużo magnezu, witaminy B6 i kwasu foliowego)
Pomidory polecane są również osobom z cukrzycą, gdyż mają niski indeks glikemiczny.
Pomidory. Właściwości kosmetyczne
Pomidory zawierają też bardzo dużo pozytywnych właściwości dla naszej skóry. O co chodzi? 25 mg likopenu zmniejsza liczbę wolnych rodników o około połowę, a to pomaga nawilżyć naszą skórę zarówno w zimie, kiedy nasza skóra jest przesuszona z uwagi na sezon grzewczy, jak i w lecie. Likopen może również działać jak filtr przeciwsłoneczny. Pomidory pomogą także na trądzik, różnego rodzaju wysypki, a także będą dobre w przypadku ziemistej cery i rozszerzonych porów.
I chociaż nie jest to zbyt popularne, to warto od czasu do czasu zrobić sobie peeling z… pomidorów.
Co powinien zawierać taki peeling? 1/2 pomidora, łyżkę oliwy z oliwek, łyżkę oleju słonecznikowego, 2 krople olejku lawendowego, łyżkę mąki razowej. Te wszystkie składniki mieszamy, aż utworzy się pasta. I tę pastę wreszcie nakładamy na twarz. Pamiętajmy, że naturalne maseczki i peelingi lepiej trzymać na twarzy dłużej, około 15-20 minut.
Rodzaje pomidorów
Można nie lubić wszystkich pomidorów, ale jest tak wiele odmian i rodzajów, że być może wybierzemy coś dla siebie.
- pomidory gruntowe – najpopularniejsze, stosowane do różnych rzeczy, są soczyste
- malinowe – mają słodkawy smak
- bycze serca – podłużne kształtem, dobre do sałatek i przetworów, również są słodkawe
- koktajlowe – małe i soczyste, świetny dodatek do sałatek, nadają się też do dekoracji
Pomidory. Przeciwwskazania
Mimo że pomidory są zdrowe, nie każdy powinien je jeść. Nie są one wskazane przy następujących dolegliwościach:
- dna moczanowa
- skłonność do zgagi i problemów żołądkowych
- reumatoidalne zapalenie stawów
Ciekawostką jest fakt, że pomidorów nie powinno się łączyć z ogórkiem, gdyż takie połączenie zabija witaminę C. Można jednak się przed tym uchronić i przed połączeniem obu tych produktów czy składników sałatek polać je oliwą, która będzie wówczas stanowiła warstwę ochronną.
Lepiej jeść też pomidory na surowo, bo wówczas zawierają dwu- lub nawet trzykrotnie likopenu, który ma tyle właściwości prozdrowotnych.
Zobacz też: