Cynamon, fot. Pixabay.com
Cynamon, fot. Pixabay.com

Cynamon to przyprawa, którą najczęściej dodajemy do ciast. Ale nie tylko do nich używa się cynamonu. Szczyptę tej przyprawy możemy dodawać także do mięs, np. w przypadku takich potraw jak chilli con carne. I warto, bo cynamon ma wiele właściwości zdrowotnych. Jakich? Sprawdź.

Cynamon to jedna z bardziej popularnych przypraw, zwykle dodawanych do ciast. Ma słodkawo-korzenny aromat, dlatego często dodaje się ją np. do piernika. O jego właściwościach rozpisują się nawet księgi zielarskie, pochodzące z ok. 2800 roku p.n.e.

Był znany starożytnym Grekom, Egipcjanom i Rzymianom. Wierzono, że to pokarm bogów.

Cynamon uzyskuje się z kory cynamonowca.  Są trzy gatunki cynamonowca:

  • cynamonowiec chiński
  • cynamonowiec cejloński
  • cynamonowiec kamforowy

Zatem już w starożytności wierzono, że cynamon wzmacnia ciało, a olejek cynamonowany stosowano nawet do wypędzania duchów. Jednakże już wtedy wykorzystywano cynamon także do celów leczniczych – wiedzę, że łagodzi bóle menstruacyjne, bóle mięśni i stawów i stanowi lek na przeziębienie, posiadano już wtedy.

Zatem: jakie są dokładnie właściwości cynamonu?

Cynamon. Właściwości zdrowotne

Poniżej podajemy listę właściwości zdrowotnych, przypisywanych cynamonowi. Oto one:

  • działanie dezynfekujące
  • działanie antybakteryjne
  • właściwości przeciwzapalne
  • zapobieganie chorobom Alzheimera i Parkinsona
  • wspomaga leczenie cukrzycy (normalizuje poziom cukru, ale nie tylko: dzięki obniżonemu poziomowi hemoglobiny glikowanej zmniejsza ryzyko pojawienia się powikłań cukrzycy typu drugiego)
  • poprawia pamięć i koncentrację
  • działanie rozgrzewające (stąd stosuje się np. przy grypie i przeziębieniu)
  • zapobieganie nowotworom
  • działanie relaksujące
  • obniża ciśnienie krwi
  • zwalcza pasożyty skóry (np. wesz, świerzbowiec)
  • normalizuje poziom cholesterolu
  • rozgrzewa
  • wspomaga leczenie infekcji skóry, np. kurzajki, trądzik (zobacz też: Sposoby na trądzik młodzieńczy. Jak go zwalczyć?)
Cynamon często stsosuje się do ciast z uwagi na jego korzenny smak
Cynamon często stsosuje się do ciast z uwagi na jego korzenny smak

Cynamon. Właściwości kosmetyczne

Cynamon ma taki skład, że śmiało możemy powiedzieć, iż ma właściwości nie tylko zdrowotne, ale też kosmetyczne. Jako że działa oczyszczająco, to:

  • jest pomocny przy walce z trądzikiem
  • likwiduje wypryski
  • wspomaga odchudzanie (przyspiesza przemianę materii)

Zobacz też: Gałka muszkatołowa. Właściwości zdrowotne i przeciwwskazania. Czy działa jak narkotyk?

Cynamon. Co zawiera?

Wspomnieliśmy już o właściwościach cynamonu, ale warto również wiedzieć, z czego one wynikają. Cynamon zawiera dużo witamin i minerałów. Oto one:

  • Witamina C
  • Tiamina
  • Ryboflawina
  • Niacyna
  • Witamina B6
  • Kwas foliowy
  • Witamina A
  • Witamina E
  • Witamina K
  • Minerały: wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, sód i w mniejszych ilościach cynk

Cynamon. Przeciwwskazania

Jak zawsze z przyprawami, tak i w tym przypadku należy zaznaczyć, że stosowanie cynamonu kobiety w ciąży powinny skonsultować z lekarzem, a najlepiej z tej przyprawy na czas ciąży po prostu zrezygnować. Uważa się bowiem, że zbyt duża ilość cynamonu może doprowadzić do przedwczesnego porodu. Jakie są inne przeciwwskazania do stosowania cynamonu?

  • wrzody żołądka
  • wrzody dwunastnicy
  • atopowe zapalenie skóry

Niewielkie ilości cynamonu nie powinny jednak szkodzić. Cynamon zawiera kumarynę, która jest zdrowa, ale jak dowiodły badania na zwierzętach, zbyt duża jej ilość może prowadzić do krwotoków. Najwięcej kumaryny zawiera cynamon chiński, najmniej – cynamon cejloński. Cynamonu chińskiego nie powinno się stosować częściej niż raz w tygodniu, a maksymalna dawka to 0,1 mg na 1 kilogram masy ciała.

Zobacz też:

 

 

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here