Gorczyca to przyprawa, którą kojarzymy nie tylko z musztard. Okazuje się, że gorczyca ma wiele właściwości zdrowotnych, choć nie każdy może stosować ją bez umiaru. Co musisz wiedzieć o gorczycy? Jakie właściwości zdrowotne ma gorczyca? Sprawdź.
Gorczycę znali i doceniali już starożytni Sumerowie. Skoro tak, możecie się domyśleć, jak drogocenna jest ta przyprawa. Znajduje zastosowanie nie tylko w medycynie, lecz także w kosmetyce.
My gorczycę kojarzymy głównie z tego, że jest najważniejszym składnikiem musztardy. Gorczycę możemy jednak kupować też tak po prostu, jako przyprawę. I dodawać ją do różnych potraw i marynat.
Jest kilka rodzajów gorczycy. To przede wszystkim:
- gorczyca biała – często stosowana, charakteryzuje się jasnym żółtym kolorem i łagodnym smakiem, stosowana m.in. przy dolegliwościach żołądkowych)
- gorczyca czarna – ciemniejsza, o bardziej wyrazistym smaku
- gorczyca sarepska (na pewno kojarzycie musztardę sarepską) – brązowa, ma palący smak
Gorczyca. Właściwości zdrowotne
Przeanalizujmy, jakie właściwości zdrowotne ma gorczyca. Gorczyca biała, jak już wspomnieliśmy, wspiera leczenie dolegliwości żołądkowych. Wynika to stąd, że ziarna gorczycy pęcznieją w żołądku, spulchniając masy kałowe w jelicie grubym i w efekcie prowadząc do oczyszczenia, przeczyszczenia (w zależności od ilości zjedzonych ziaren). Całe ziarna gorczycy znajdują się w musztardzie francuskiej.
Zobacz też: Musztarda – czy jest zdrowa? Właściwości zdrowotne musztardy
Ziarna gorczycy mogą być też „lekiem” na zaparcia. Wystarczy przygotować sobie wywar z gorczycy, a więc jedną łyżkę nasion zalać letnią wodą i powoli podgrzewając, gotować ją 5 minut. Taki napar należy pić razem z nasionami w ilości jednej trzeciej szklanki po zjedzeniu posiłku.
Gorczyca biała jest też doskonałym środkiem na zapalenie zatok. Jeden z domowych sposobów leczenia zapalenia zatok polega na wsypanie do płóciennego woreczka ziaren gorczycy, podgrzanie go i przykładanie do czoła. Gorczyca ma bowiem udrażniać nasz układ oddechowy.
Gorczyca może też łagodzić ból i tu na bolące miejsce znów stosuje się woreczek z ziarnami gorczycy. Gorczycę czarną stosuje się w przypadku bólu korzonków i nerwobóle.

Gorczyca. Zastosowanie w kosmetyce
Gorczyca będzie dobrym środkiem na włosy. Tu jednak nie stosujemy całych ziaren, a olejek gorczycy – taki olejek możecie dostać w niektórych sklepach lub drogeriach. Olejek z gorczycy to sposób na wypadanie włosów i łupież.
Ale nie tylko włosy. Olejek gorczycowy można też stosować na twarz – wówczas ma właściwości nawilżające, dlatego bardziej poleca się go osobom o skórze suchej.
Olej z gorczycy. Właściwości
- wzmacnia i odżywia włosy
- nawilża
- zapobiega wypadaniu włosów
- właściwości rozgrzewające
- chroni ciało przed niskimi temperaturami
- niweluje skutki nadmiernego opalania
- leczy stany zapalne skóry
- przyda się w przygotowaniu maseczki nie tylko na twarz, ale też na dekolt
Gorczyca. Do czego dodawać?
Do czego dodawać gorczycę? Na przykład do marynat, ale też do mięs, sosów, pikli, ogórków, potraw z jajek, ryb, wędlin.
Zobacz też: Melisa. Jakie ma właściwości zdrowotne?
Gorczyca. Przeciwwskazania
Nie każdy może jednak wspomagać leczenie gorczycą. U niektórych stosowanie gorczycy może być wręcz niewskazane. Przeciwwskazania to na przykład choroby tarczycy (gorczyca zawiera substancje wolotwórcze) i cukrzyca (ziarna gorczycy zmniejszają poziom cukru we krwi). Gorczycy NIE WOLNO też stosować kobietom w ciąży, bo wówczas mogą prowadzić do przekrwienia macicy i poronień.
A zatem: wszystko z umiarem!
Zobacz też: